Crângași, din secolul IV până azi
Publicat de: Centrul Comercial Auchan
acum 5 ani
În zilele noastre, în cartierul Crângaşi există nelipsitele blocuri, iconice pentru București. Dar cartierul se bucură și de spații verzi, terenuri de sport, magazine, spectacole în aer liber și faimosul ștrand. Ca în orice cartier bucureștean, atât cei în vârstă, cât și cei mai tineri locuitori, au la dispoziție toate lucrurile de care au nevoie pentru a se simți bine aproape de casă.
Din trecutul cartierului
Cartierul Crângași nu are o istorie tocmai liniștită. Începutul său s-a pierdut în istorie, însă cartierul datează ca așezare încă din secolul IV. Dovada o reprezintă monedele romane din vremea lui Valentinian I (364-375 d.Hr.), descoperite în zonă.
Cronicile și cărțile de istorie ne spun că de-a lungul multor secole, oamenii au locuit constant pe malurile inundabile ale Dâmboviţei. Au găsit aici un loc fertil, chiar dacă traiul nu a fost simplu. Se spune că în perioada anilor 1828 - 1832, pe locul actualului cartier se afla un cătun cu doar câteva case. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în perioada dintre cele două războaie mondiale. Însă zona, aflată până atunci în afara capitalei, a fost inclusă în teritoriul Bucureștiului.
Înainte de Al Doilea Război Mondial, Părintele Petru Șerpe a decis să construiască pe locul actualului cartier Crângași o biserică frumoasă, în stil neobizantin „Belvedere“, cu hramurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi al Sfintei Muceniţe Ecaterina. Biserica a fost finalizată în anul 1940 și, mulțumită bisericii, zona a început să se dezvolte timid. În ciuda locuirii continue, cartierul a înflorit cu adevărat abia în secolul XX.
De la primele blocuri, la cartierul de azi
Primele blocuri au fost construite pentru familiile de muncitori veniţi din provincie să lucreze la Institutul de Cercetări Metalurgice (ICEM). Ele datează de la începutul anilor 1960. Dar construcțiile masive au început abia în anii '80 când s-a sistematizat albia Dâmboviţei. Tot atunci a fost creat și Lacul Ciurel, un lac de dimensiuni uriaşe și s-a lucrat la șoseaua care leagă cartierul Militari de Crângași. În prezent Lacul Ciurel este locul perfect pentru a admira un apus de poveste în cartierul Crângași. Dezvoltarea din jurul lacului continuă și azi, iar cartierul crește și se modernizează pe zi ce trece.